Emlakçı Komisyonu ne kadardır? Emlakçı Komisyonu İle İlgili Tüm Merak Ettikleriniz

 

Emlakçı oldum demek kolaydır. Lakin güvenilir ve başarılı emlakçı olmak elbette zordur. Misyonumuzda da tam olarak bunu belirtiyoruz. Basit yöntemlerle satılan veya kiralanan gayrimenkullerin sadece bir cep telefonuyla ya da sosyal medya paylaşımıyla yapan emlakçılar var. Bu iş her meslekte olduğu gibi ehli kişilerin yapması gereken bir sektördür. Güven esas olmayan kişiler de zaten ömürleri kısa olup isimleri silinip gider.

Profesyonel kişiler doğru zamanda doğru yatırım ve yatırımcılarla ellerinde ki mülkü satma veya alma konusunda daha hızlı olması yönünden emlakçılar önemli oluyor. Ev alma veya kiralama süreci bazı insanları yorabiliyor. Ev ile ilgili bilgiler, satıcı tarafı da alan kişi tarafını da zorlayabiliyor. Burada işinizi kolaylaştırmak için araya emlak danışmanları giriyor.

Toplumda Emlakçılık sektörü kolay para kazanan bir sektörmüş gibi görünse de ; zorluklarını ve maliyetlerini göz ardı etmemek gerekir.

Emlakçı ; Alıcıyı karlı olarak Gayrimenkul sahibi yapan , Satıcının Gayrimenkulünü değerinde satan , Ofis giderlerini (Kırtasiye elektrik, su, internet, telefon vb.) , Kira , Ağırlama , Sahibinden vb. üyelikler , Vergi, SSK, BAĞ-KUR, Yakıt, Muhasebe, Afiş ve birçok giderleri karşılamak için zaman ve emek harcayan kişilerdir.

Emlakçı size en uygun evi bulur, gezdirir, hakkında bilgi verir satıcı ile alıcı arasında köprü görevi görür. Elbette bu emeğin bir karşılığı olmalıdır. Devlette emlakçıların, emeklerinin karşılığı olarak komisyon kanununu çıkarmıştır. Bununla ilgili kısa bilgiler aşağıda ki gibidir.

 

Gayrimenkul satış işlemleri emlakçı komisyonuen fazla “satış bedelinin %2+KDV (%18)” belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Öte yandan sadece yazılı bir anlaşma yapılması durumunda toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir. 

 

Gayrimenkul Kiralama işlemleri emlakçı komisyonuen fazla “bir aylık kira bedeli+ KDV (%18)” olarak alınabilir. Emlakçı komisyon oranları, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenir. Taşınmaz ticareti hakkında usul ve esaslar temel olarak bu yönetmelik kapsamında düzenlenir.

 

Emlakçının Aradan Çıkarılması Durumunda:

Emlakçı ile yapılan sözleşme süresi içerisinde, emlakçının göstermiş olduğu ve doğrudan ev sahibinden kiralanır veya satın alınırsa emlakçı hizmet bedelini yani sözleşmede yazan komisyonunu almaya hak kazanır. İlgili yönetmelik maddesi:

20. Madde (6) Taşınmazın yetkilendirme sözleşmesinin süresi içinde, taşınmaz gösterme belgesini düzenleyen işletme bertaraf edilerek doğrudan iş sahibinden satın alınması veya kiralanması durumunda işletme hizmet bedeline hak kazanır.

 

Emlakçı Komisyon Sözleşmesi Nedir?

Bir gayrimenkul alınmak istendiği takdirde emlakçıya başvurulursa sözleşme yapılması gerekir. Sözleşmede gayrimenkulün değeri, ödenecek komisyon tutarı ve diğer işlemler hakkında bilgiler yer alır. Emlakçının alıcı ve satıcı arasında aracı olduğu hizmetler bu sözleşme kapsamında gerçekleşir. Emlakçı, komisyon sözleşmesi ile alıcı ve satıcıya hak ve sorumluluklar yükler. Bunun için sözleşme şartlarını okumadan imzalamamanız ileride çeşitli mağduriyetler yaşamamanız adına önemlidir.

 

EMLAKÇI KOMSİYONU NASIL HESAPLANIR?

Konutun bedelinin 300 bin lira olduğunu varsayalım. Bu 300 bin lira tutarındaki değerin yüzde 2’lik oranı 6 bin liradır. 6 bin liranın de yüzde 18’lik KDV oranı ise 1080 liradır.

Buna göre; taşınmazı satın alan için 7.080 lira ve satan için de 7.080 lira değerinde emlakçı komisyon bedeli ortaya çıkar.

Yani emlakçının alacağı toplam komisyon miktarı 14 bin 160 liradır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz