Yıpranma payı anlamına gelen amortisman, gayrimenkul sektöründe kiralanan bir gayrimenkulün kaç sene içerisinde satış bedelini karşılayacağını ifade eder.
Konutların kira gelirlerinin evin toplam değerine ulaşma sürecine konut amortisman süresi denir. Amortisman süresinin genel teknik tanımı ise; taşınmaz malların ve varlıkların aşınma, yıpranma veya eskime payı olarak ifade edilir. Emlak, konut sektöründe ise amortisman süresi “kiraya verilen konutun geri dönüş süresi” olarak tanımlanır.
Bir yerde konut alımı yapacak olan bir kişi, araştırmalarının başında konut amortisman sürecini ekler. Bölgede satın alınan konutların kiralanma süresi, konut kiralarının ortalama değerleri amortisman süresine etkilidir. Yatırım yapan kişi konut amortisman süresini nasıl hesaplar.
KONUT AMORTİSMAN SÜRESİ HESAPLAMA
Konut amortisman süresi konutun aylık kirası üzerinden hesaplanır. Konutun 1 aylık kirası ile kiraya verilen konutun kaç ayda kendi parasını çıkaracağı bulunur. Mesela 300 bin TL değerinde konut alan bir müşteri bu konutu aylık 1000 TL’ye kiralarsa kendi parasını 300 ay sonra çıkarmış olur. Söz konusu konut için amortisman süresi 300 ay yani 25 yıl olarak hesaplanır.
Konut amortisman süreci Türkiye’de illere göre değişmektedir. Son verilere göre Türkiye’de ortalama konut amortisman süreci 17 ile 18 yıl arasında değişiyor. Ankara’da bu rakam 17 yıl, İstanbul’da 18 yıl, İzmir’de 21 yıl ve Konya’da ortalama geri dönüş süresi 21 yıl olarak hesaplandı.