El Zanaatı Olan Çömlekçilik Mesleğinin Yeniden Canlandırılması için Çalışmalar Başladı.

 

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, günümüzde kaybolan çömlekçilik mesleğinin yeniden canlandırılması için çalışmalar başlatıldığı bildirildi.

Yeni Nesil Eğitim Derneği (YENDER) Kurucu Üyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatkârı Osman Yıldız, çömlekçilik mesleğinin, Anadolu’da M.Ö. 2000’li yıllardan bu yana var olduğunu hatırlatarak, Hititler döneminden kalma bir meslek olduğunu kaydetti.

Osman Yıldız: Hititler tarafından yapılan bir el zanaatı olan çömlekçiliğin tarihte Beyşehir açısından da önemli bir yer tuttuğuna dikkati çekti ve ekledi.

 

“Beyşehir yöresi, Hitit kültürünün çok önemli bir merkezi olduğu için çömlekçiliğin de aslında Anadolu’da çok önemli merkezlerinden birisidir. Ama günümüzde bu meslek kaybolmuştur. Kültür varlıklarımızdan bu zanaatın kaybolması çömlek sanatı eğitiminde usta çırak yönteminin kaybolmasından kaynaklanmaktadır. Bu yörede bu yüzden çömlekçiliğin günümüzde yok olduğunu görüyoruz.” dedi.

Yıldız, geçtiğimiz günlerde Beyşehir’de yaptıkları uzaktan eğitim çalışmasıyla özel çocuklara uzaktan eğitimle çömlekçilik sanatını anlattıklarını da belirterek, “Beyşehir ve çevresinde başta çömlekçilik olmak üzere geleneksel el sanatlarını yeniden yeşertmek ve gelecek nesillere aktarmak için birtakım çalışmalar içerisindeyiz.” ifadesini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz